Collega Annemarie aan het woord

Collega Annemarie aan het woord

Geplaatst op 31 augustus 2023

Collega Annemarie aan het woord

Recent liepen we mee met collega Annemarie. Zij is onze bewonersconsulente en nu werkzaam op het project: Verduurzaming 156 woningen Straakven in Helmond”. Als bewonersconsulente houdt ze zich bezig met de communicatie tussen de bewoners en de uitvoerende partijen.

Het project Straakven 

In opdracht van woningcorporatie Woonpartners renoveren en verduurzamen wij 156 woningen in de wijk Straakven in Helmond. Bij deze woningen worden zowel de buiten- als binnenschil aangepakt. De buitenschil houdt bij dit project in dat de houten kozijnen en voordeur vervangen worden, de gevels worden na geïsoleerd en geïmpregneerd, het dak wordt geïsoleerd en voorzien een nieuw dakvenster en nieuwe dakpannen. Voor een gezond binnenklimaat wordt een CO2 gestuurde mechanische ventilatie aangebracht. Bij de binnenschil worden de badkamer, keuken, het toilet en de vloer op de begane grond vervangen. De bewoner heeft hierbij de keuze uit verschillende afwerkingen. Door het betrekken van de bewoners bij diverse keuzes creëren we samen met opdrachtgever een stukje maatwerk in dit grote renovatieproject. Een enorme klus, waar communicatie een hele belangrijke factor is. En dat is Annemarie op het lijf geschreven! Annemarie vertelt met veel enthousiasme over wat zij het belangrijkste en leukste aan dit project vindt: “Als Raedts team kunnen we in deze wijk echt iets voor de mensen betekenen. We zijn constant met een heel team in de wijk aan het werk. Ze vertelt verder: “Het klinkt misschien gek, maar wij als Raedts collega’s hebben echt het gevoel dat we hier iets goeds kunnen doen. De verbeteringen die aan de woningen worden aangebracht zijn echt van toegevoegde waarde, dat merk je ook aan de positieve reacties van de bewoners. Woonpartners investeert veel geld in deze wijk en met de aanpassingen gaat het wooncomfort enorm omhoog.”

Sociaal aspect van groot belang

Annemarie start haar werkdag om 8 uur en gaat als eerste in overleg met Theo, de projectbegeleider. Hierdoor is Annemarie op de hoogte van de planning, bijzonderheden, de werkzaamheden etc. Dit zorgt ervoor dat zij de eventuele vragen van bewoners goed kan beantwoorden. 

Zodra een blok woningen aan de beurt is om te gaan renoveren, wordt er een afspraak gemaakt in de modelwoning. In de modelwoning kunnen de bewoners zien wat er allemaal mogelijk is en worden de keuzes van de bewoners vastgelegd. Nadat Annemarie de bewoners in de modelwoning ontmoet heeft, volgt er een afspraak thuis en wordt er een zogenaamde opname gedaan. Tijdens de opname bij de mensen thuis wordt er ook gelet op het sociale aspecten zoals gezinssamenstelling, mobiliteit etc. Annemarie: “We merken dat deze zaken tijdens de renovatie een grote rol kunnen spelen. We vragen namelijk ook altijd om medewerking van de bewoners. Zij ontvangen voor de start een checklist met zaken die zij moeten voorbereiden, voordat wij kunnen starten. Het bijzondere aan deze wijk is de vele culturen en daarmee ook talen. 40% van de bewoners is van buitenlandse afkomst. Maar qua taal lukt het eigenlijk altijd. Kinderen fungeren vaak als vertaler en natuurlijk is Google een heel handig hulpmiddel.”

Twee weken voordat de daadwerkelijke werkzaamheden gaan starten, gaat Annemarie opnieuw op bezoek bij de bewoners langs met een ingevulde planning. Voor dit project hebben we een zeer uitgebreide planning gemaakt, zodat de bewoners de werkzaamheden goed kunnen volgen. Ze weten welke partij er langskomt en wat deze partij dan precies komt doen.  Bij dit project vindt eerst de renovatie van de zogenaamde buitenschil plaats (kozijnen, dak- en gevelrenovatie) en vervolgens de binnenrenovatie en ook dan gaat Annemarie weer even bij de bewoners langs. Er zijn dus veel persoonlijke contactmomenten. Daarnaast bestaan haar werkzaamheden ook uit ad hoc zaken, bijvoorbeeld zaken bijvoorbeeld het beantwoorden van allerlei vragen, het regelen van de logeerwoningen voor bewoners en ook een stukje nazorg nadat een woning is opgeleverd. Ook hier is communicatie weer erg belangrijk.

Onderdeel van het Raedts team

Annemarie: “Ik ben blij dat ik in zo’n fijn team ben terechtgekomen. De werkzaamheden brengen af en toe uitdagingen met zich mee, zeker omdat het zoveel aanpassingen voor één woning betreft. Daarnaast werken we met ontzettend veel verschillende onderaannemers en partijen, maar we doen het hier echt SAMEN. Over en weer helpen we elkaar. Voor specifieke technische ondersteuning hoef ik maar te vragen en gaat er vaak een collega met mij mee, en andersom precies zo.

Naast bewonersconsulente ook maatschappelijk graag betrokken

Na de opleiding Vastgoed en Makelaardij in Eindhoven is Annemarie aan de slag gegaan als makelaar nieuwbouw. Na enkele jaren, en met een kleine omweg, overgestapt naar de bouw. Annemarie: “En van deze overstap heb ik nooit spijt gehad!”

In haar vrije tijd gaat Annemarie graag hardlopen samen met hond Bardot, bezoekt ze regelmatig concerten en festivals en geniet ze boven alles van haar gezin. Verder volgt ze regelmatig kunstveilingen en probeert daar af en toe haar slag te slaan. Ook is ze vrijwilliger bij Logeerhuis Kapstok. Een mooi initiatief waaraan ze graag haar steentje bijdraagt! 

Raedts (24 mei 2023) (13).jpg

Blijf op de hoogte
van Raedts